>> AKTIVITA
>> LIEKY: INZULÍN A PERORÁLNE LIEKY
Všetko, čo potrebujete vedieť o strave
Jedlo nám dáva energiu k tomu, aby sme mohli každý deň robiť to, čo máme radi; je to palivo, ktoré potrebujú bunky Vášho tela k premýšľaniu, práci aj ku hre. Výživa je dôležitá pre každého z nás a jedálny plán je dôležitou súčasťou akéhokoľvek plánovania potrebného k zvládaniu diabetu. Váš zdravotnícky tím Vám pomôže s vytvorením jedálničku, ktorý bude úplne prispôsobený Vašim potrebám. Bude zahŕňať potraviny zo všetkých potravinových skupín. Neexistuje žiadny dôvod prečo by ste nemohli jesť svoje obľúbené potraviny - je to otázka plánovania správneho typu a množstva presne pre Vás.
Sacharidy
Sacharidy sú dôležitým zdrojom energie. Sacharidy sú rozložené trávením na glukózu (cukor), ktorá slúži ako zdroj energie. Sacharidy zvyčajne rýchlo ovplyvňujú hladinu Vašej glukózy v krvi, ale len na krátku dobu. Množstvo ľudí počíta sacharidy za súčasť svojho jedálničku, pretože môžu ovplyvniť hladinu glukózy v krvi viac, ako iné skupiny potravín. Jedlá, obsahujúce sacharidy sú chlieb, ovocie a mliečne výrobky. Sacharidy obsahujú 4 kalórie na jeden gram.
Tuky
Tuky predstavujú koncentrovaný zdroj energie a zvyčajne ovplyvňujú hladinu Vašej glukózy v krvi pomaly, ale dlhší čas. Tuky obsahujú 9 kalórií na jeden gram, čo je dvakrát viac ako získate z jedného gramu sacharidov alebo bielkovín, a je tak pre každého najlepšie skúsiť obmedziť ich konzumované množstvo. Existujú rôzne druhy tukov: mononenasýtené tuky, polynenasýtené tuky a nasýtené tuky. Lepším typom tukov sú mononenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, repkovom oleji a arašidovom oleji. Potraviny obsahujúce vysoký podiel nasýtených tukov sú plnotučné mlieko, maslo, sadlo, slanina, červené mäso, kyslá smotana a niektoré druhy syrov. Bolo preukázané, že nasýtené tuky zvyšujú riziko hromadenia sa tuku v cievach. Najlepšie je nasýteným tukom sa vyhnúť a získať väčšinu kalórií z mononenasýtených tukov.
Bielkoviny
Bielkoviny sú stavebnými kameňmi, ktoré slúžia pre rast a zachovanie svalovej hmoty, kože a energie. Bielkoviny ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi menej ako sacharidy. Jedlá obsahujúce bielkoviny sú mäso, hydina, zelenina, ryby, sója a fazuľa a obsahujú 4 kalórie na jeden gram. Bielkoviny sú najlepšou súčasťou Vášho jedálničku.
Voda
Pre každého je dôležité piť dostatočné množstvo vody (6–8 pohárov za deň), čo je súčasťou dobre vyváženého jedálničku.
Vláknina
Pokiaľ je vo Vašej strave zahrnutá vláknina, Vaše trávenie funguje lepšie a môžete byť zdravší. Zahrnutie vlákniny do Vášho jedálničku môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu, chudnutiu a udržaní hladiny glukózy v krvi v norme. Potraviny obsahujúce vlákninu sú ovsené otruby, ovsené vločky, sušená fazuľa a hrach, čerstvé ovocie a čerstvá zelenina.
Alkohol
Konzumáciu alkoholu by ste mali prediskutovať s Vaším zdravotníckym tímom. Alkohol obsahuje kalórie, ale tie nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Môže zvyšovať alebo znižovať hladinu Vašej glukózy v krvi v závislosti na pláne liečby diabetu a celkovej kompenzácii diabetu. Alkohol môžete zahrnúť do Vášho jedálničku, ale najlepšie je ho konzumovať s mierou. Je dôležité si uvedomiť, že alkohol môže narušiť Vašu schopnosť rozpoznať hypoglykémiu.
Označenie potravín
Väčšina potravín je označená etiketou s „nutričnými údajmi“, ktoré Vám poskytujú dôležité informácie. Môžete tak zistiť celkové množstvo kalórií v jednej porcii, tak ako množstvo kalórií obsiahnutých v tukoch. Môžete tiež nájsť informácie o veľkosti porcie, množstve obsiahnutej soli, sacharidov, cholesterolu a vlákniny.
Zostaňte aktívny. Fyzická aktivita môže podporovať veľké množstvo pozitívnych aspektov Vášho zdravia. Keď máte diabetes, je dôležité byť aktívny, pretože Vám to pomôže udržať hladinu glukózy v krvi a váhu. Aktivita Vám môže pomôcť:
Všeobecne je odporúčané pol hodiny fyzickej aktivity denne. A skvelou vecou na tom je to, že nemusíte navštevovať posilňovňu alebo kupovať vybavenie na cvičenie, aby ste zostali zdravý. Môžete robiť to, čo Vás baví, napr. chodiť na prechádzky, plávať, alebo dokonca môžu byť prospešné aj domáce práce. Je vhodné sa pred zahájením cvičebného programu poradiť so svojim zdravotníckym tímom, najmä pokiaľ ste neboli zvyknutý na pravidelný pohyb.
http://www.diabetes.org/food-and-fitness/fitness/
ADA Complete Guide to Diabetes, 3rd Edition, p. 266-267
Inzulín
Existujú 4 dostupné typy inzulínu. Líšia sa v čase, v priebehu ktorého sa dostanú do krvného riečiska a začnú znižovať hladinu glukózy (doba nástupu), v dĺžke času, v ktorom inzulín pracuje s maximálnou účinnosťou (špička) a v úplnom rozsahu pôsobenia znižovaní hladiny glukózy (doba trvania)).
4 hlavné typy inzulínu sú:
Vaša liečba môže vyžadovať užívanie len jedného typu inzulínu, alebo budete musieť kombinovať rôzne typy v jednej injekcii. Váš lekár Vám povie, ktorý z týchto variantov je vyžadovaný a ukáže Vám všetky nevyhnutné kroky. Bez doporučení Vášho zdravotníckeho tímu inzulín nekombinujte.
Pri inzulíne je najdôležitejšie načasovanie. Ako všeobecné pravidlo platí, že je najlepšie aplikovať správny inzulín alebo jeho zmes 30 minút pred jedlom. Vzhľadom k tomu, že je to niekedy nevyhovujúce, rad lekárov predpisuje rýchlo pôsobiaci inzulín. Zvyčajne užijete tento typ inzulínu bezprostredne pred jedlom, čo je užitočné v prípade, že ste na spoločenskej akcii alebo v reštaurácii a nie ste si istý, kedy bude jedlo podávané.
Ľudia trpiaci diabetom 1. typu musia užívať inzulín a množstvo ľudí s 2. typom diabetu túto liečbu potrebujú tiež. Je prirodzené, že sa situácie v priebehu času menia, takže pokiaľ trpíte diabetom 2. typu, budete možno musieť pridať inzulín do Vášho liečebného plánu, aby Vám pomohol udržať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou. Inzulín Vám s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže cítiť sa lepšie a mať viac energie.
Perorálne lieky
Diabetes 2. typu je progresívne ochorenie. Spočiatku môžu ľudia trpiaci diabetom 2. typu byť schopní zvládať svoju hladinu glukózy v krvi pomocou diéty a cvičebného plánu. V priebehu času ale môžu niektorí ľudia rovnako potrebovať lieky k tomu, aby im pomohli kontrolovať hladinu krvnej glukózy. V skutočnosti môže byť treba niekoľko rôznych liekov, pretože každý účinkuje inak.
Existuje množstvo rôznych liekov, ktoré môžu ľudom s diabetom pomôcť kontrolovať ich hladinu glukózy v krvi:
Existujú novšie prípravky zamarené na hladinu glukózy po jedle.
Inkretíny sú skupinou hormónov, ktoré sa uvoľňujú po jedle v črevách ako odpoveď na príjem potravy. Existuje rad terapií založených na inkretíne, ktoré sa zameriavajú na postprandiálnu kontrolu (po jedle).
Lantus je obchodná značka firmy Sanofi-Aventis Deutschland, GmbH.
Levemir je obchodná značka firmy Novo Nordisk A/S.
Metformin GR je obchodná značka firmy DepoMed, Inc.
Symlin a Byetta sú obchodné značky firmy Amylin Pharmaceuticals, Inc.
Januvia je obchodná značka firmy Merck & Co., Inc.